"Tijd dat enkele taboes rond NMBS-werking sneuvelen"

Door Inez De Coninck op 30 november 2014, over deze onderwerpen: Parlementair werk

N-VA-kamerlid Inez De Coninck begrijpt naar eigen zeggen dat de vakbonden gebruskeerd zijn door de brief van NMBS-topman Jo Cornu. Daartegenover denkt ze wel dat het tijd wordt dat enkele taboes rond de werking van de sporen sneuvelen, zegt ze in "De zevende dag".

Afgelopen week stuurde topman Jo Cornu een brief naar de vakbonden. Hij uitte zijn vrees voor een privatisering van de NMBS als de schulden niet dringend onder controle geraken. Een brief die niet op veel sympathie kon rekenen bij de vakbonden.

"Cornu heeft in die brief zijn ongerustheid verwoord", analyseert David Geerts de brief. "Het is vijf voor twaalf. De brief was geen pleidooi voor privatisering, maar een vraag tot meer middelen om een aantal dingen te veranderen. Hoewel ik het vreemd vind om via brief te communiceren, was het wel moedig."

Het is duidelijk: SP.A is geen fan van privatisering. En ook vakbondsman Jean-Pierre Goossens van ACOD-spoor is geen voorstander van een mogelijke privatisering. "Dat is het slechtst mogelijke scenario", zegt hij. De boodschap is wel niet nieuw voor de vakbonden, zegt hij. "We hebben al lang gewaarschuwd dat er dingen moeten veranderen."

Ook N-VA is geen fan van privatiseren. "Er is verandering nodig bij de NMBS", zegt De Coninck. "Laten we dus de nodige hervormingen en besparingen doorvoeren zodat de NMBS een gezond overheidsbedrijf wordt dat klaar is voor de liberalisering. We kunnen er een succesverhaal van maken, maar een privatisering moeten we vermijden."

"NMBS zal er sowieso concurrentie bij krijgen", zegt Philippe De Backer. "Europa zal een liberalisering vragen. We moeten kijken op welke manier we private partners kunnen inschakelen, zoals bij Bpost."

Op het einde van het debat richt De Coninck zich nog naar de vakbondsman. "Ik kan begrijpen dat u gebruskeerd bent door de brief en ik vind dat het debat beter achter de schermen zou worden gevoerd", zegt ze. "Maar het is tijd dat er enkele taboes sneuvelen rond de werking van de NMBS."

De N-VA-politica verwijst daarvoor onder meer naar de minimumdienstverlening bij bijvoorbeeld stakingen, wat nu in het regeerakkoord is opgenomen. "Bij stakingen zijn reizigers de dupe", vindt ze. "Ik ken mensen die vier maandagen na elkaar vakantie nemen omdat ze vrezen dat ze niet op hun werk gaan geraken. En dat zijn mensen die wellicht minder verlofdagen hebben dan de werknemers van NMBS."

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is