Inez De Coninck

Vlaams volksvertegenwoordigster

Inez (°1977) is geboren en getogen in Opwijk. Samen met haar partner Rudi De Sterck heeft ze twee kinderen, een zoon Xim en een dochter Elin.

Opleiding

Na haar schooltijd in hartje Brussel trok Inez naar Gent om er architectuur te studeren.  Met heel veel passie begon ze na haar opleiding tot architecte aan haar stage.  Omdat ze graag nog wat dieper wou gaan, vatte ze in avondonderwijs ook de opleiding Stedenbouw en Ruimtelijk Ordening aan.  Via ruimtelijke ordening wordt immers vorm gegeven aan onze maatschappij.  Belissingen hieromtrent hebben een verregaande impact op onze leefwereld. 

Van architecte tot politica

Aanvankelijk startte ze haar professionele loopbaan bij een architectenbureau en een intercommunale.  Omdat de zijlijn niet haar geliefkoosde plek is, engageerde ze zich niet veel later binnen de lokale N-VA afdeling.  Als overtuigd Vlaming en vrouw die van aanpakken weet, was die keuze voor de hand liggend.  Inez bouwde een Vlaamse Vrouwenafdeling uit en nam in 2012 voor het eerst deel aan de gemeente – en provincieraadsverkiezingen.  En ook hier slaagde ze met vlag en wimpel.  Ze werd verkozen in de gemeente  - en provincieraad.  Sindsdien is ze schepen in Opwijk.

Voor een uitdaging meer of minder draait ze al jarenlang haar hand niet meer om.  Straf is dan ook dat ze in 2014 bij haar eerste deelname aan de Federale verkiezingen onmiddellijk werd verkozen als Kamerlid.  Daar ontpopt de dan nog steeds maar 36 jarige Inez zich tot spoorspecialiste.  Ze krijgt de wet op de minimale dienstverlening tijdens stakingsdagen erdoor.  Daarnaast neemt ze ook de functie van Ondervoorzitter van de N-VA fractie in het parlement op zich.

Burgemeester van Opwijk

U dacht dat we er waren? Niet dus. Nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De N-VA wordt de grootste partij in Opwijk. Inez als lijstrekker haalt een fantastisch stemmenaantal. Hierdoor is ze sinds 2021 burgemeester van deze bruisende gemeente.

De meest recente stap in haar politieke carrière is die van 26 mei 2019. Ze wordt dan met weerom een verpletterende persoonlijke score verkozen. Dit keer in het Vlaams Parlement. Het is namelijk daar dat ze haar ‘dada’ vindt. Met haar achtergrond als architecte en ruimtelijk planner wil ze de Vlaamse Rand leefbaar en groen houden.

Onder de mensen

De schaarse vrije tijd spendeert Inez graag met man en kinderen.  Een voetbalplein, een uitstapje, een concert, de tuin, een goeie film, … ze geniet er samen met haar gezin met volle teugen van.  Om in het weekend de lokale of minder lokale eetfestijnen te bezoeken, neemt ze dan ook met plezier de tijd.  Want contact hebben met vrienden, familie, buren en dorpsgenoten vindt ze heel belangrijk. Niet alleen als politicus trouwens.  Onder de mensen zijn - cliché oh cliché – het is een schoentje dat haar goed past.   Als er iets haar typeert dan is het namelijk haar aanspreekbaarheid en daadkracht. 

Medewerkers

Viktor Rooseleer

Viktor Rooseleer
Persoonlijke Medewerker