Steunmaatregelen aan Opwijkse horeca, ondernemers en gezinnen

Door Inez De Coninck op 26 mei 2020, over deze onderwerpen: Lokaal werk, Nieuws uit Opwijk

Het college heeft maatregelen voorzien ter ondersteuning van de Opwijkse horeca, ondernemers en winkels maar ook de gezinnen. De coronacrisis treft ons allen hard, we hebben onze manier van leven moeten omgooien. Maar stilaan wordt duidelijk dat deze gezondheidscrisis ook een enorme impact heeft op de koopkracht van de gezinnen en op de lokale ondernemers, winkels en horeca zaken.

Daarom maken we hiervoor budget vrij! Om ervoor te zorgen dat deze middelen zoveel mogelijk terecht komen waar ze nodig zijn, waar dus de economische gevolgen van de crisis groot zijn hebben we een systeem uitgewerkt via cadeaubonnen die worden verdeeld via de Algemene Belasting.

De algemene belasting zou normaal begin april verstuurd worden. Bij de start van de coronacrisis hebben we beslist om de aanslagbiljetten niet te versturen. Eind 2019 was al beslist door de gemeenteraad dat de belasting, die gedurende 12 jaar niet geïndexeerd werd, te indexeren. Dit conform de andere gemeentelijke belastingen.

We zullen nu samen met de aanslag biljetten telkens 2 cadeaubonnen van 20 à 25 euro meesturen. Een cadeaubon die je kan besteden bij elke Opwijkse handelaar, ondernemer of dienstverlener en een andere geschenkbon die specifiek bedoeld is om te besteden bij de Opwijkse horeca. Zij zijn immers zeer hard getroffen tijdens deze crisis. De belasting en cadeaubonnen zullen worden verstuurd zodra de horeca opnieuw open mag.

“We wilden met onze steunmaatregelen ook de gezinnen bereiken, zij worden tijdens deze crisis getroffen door tijdelijke werkloosheid, duurdere winkelkarren,… Doordat we eenzelfde bedrag per gezin geven, ongeacht de grootte van het gezin, is deze maatregel ook zeer sociaal. Eenoudergezinnen of alleenstaanden, die het dikwijls moeilijk hebben in deze crisistijd krijgen evenveel dan een gezin met 2 kinderen,” aldus schepen De Coninck.

“Als schepen voor middenstand vond ik het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de horeca, die toch zeer hard getroffen is en de andere sectoren”, aldus schepen Van Driessche. Ik hoop dat elk gezin bij de besteding van zijn cadeaubonnen die ondernemers steunt die hem nauw aan het hart liggen.

Deze maatregel wordt bekostigd door een overschot op de rekening van 2019, zodat er geen impact is op het goedgekeurd meerjarenplan.

Naast deze maatregel werden eerder al andere maatregelen genomen;

“We hebben de concessievergoedingen die onze lokale sportverenigingen moeten betalen sinds half maart tot eind juni opgeschort. Ze kunnen de infrastructuur niet gebruiken, we vonden het dan ook niet rechtvaardig om ervoor te laten betalen,” aldus schepen van sport, Johan Deleu

“ we zijn ook bezig met een plan om de terrassen voor de horeca uit te breiden op openbaar domein, aldus schepen van markten, Jan Couck. Op die manier kunnen we met zoveel mogelijk mensen op een veilige manier genieten van een pintje, zodra de horeca terug open kan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is