N-VA wil taalevenwicht bij ombudsdienst luchthaven

Door Inez De Coninck op 7 augustus 2018, over deze onderwerpen: Parlementair werk
N-VA wil taalevenwicht bij ombudsdienst luchthaven

Brussel - Bij veel Nederlandstaligen heerst de indruk dat de ombudsdienst van de luchthaven van Zaventem vaak standpunt inneemt ten voordele van Franstaligen, wat de neutraliteit van de ombudsdienst niet ten goede komt. Nu doet de ombudsman opnieuw gekleurde uitspraken. Hoogtijd volgens kamerlid Inez De Coninck (N-VA) om een taalevenwicht bij ombudsdienst van de  luchthaven in te stellen.

Slechte reputatie
De ombudsdienst van de Luchthaven heeft geen al te beste reputatie. Geregeld wordt de ombudsdienst ervan verdacht al te duidelijk een (Brussels) standpunt in te nemen omtrent de vliegrouteproblematiek. De ombudsman-directeur was ooit zelf actief in een (Franstalig) actiecomité tegen de luchthaven. Ook bij de luchthavenautoriteiten heerst daar ongenoegen over. In het verleden waren er al klachten over het feit dat het jaarverslag lange tijd enkel in het Frans beschikbaar was. Recenter liet de ombudsman RTBF zijn ontevredenheid blijken over de uitspraak van een rechter en de beslissing van de Federale regering om daar niet tegen in beroep te gaan. Uit een parlementaire vraag van Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) blijkt nu ook dat het personeel van de ombudsdienst overwegend uit Franstaligen bestaat.

Partijdige ombudsdienst
Uit een parlementaire vraag van Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) blijkt dat nu ook in de cijfers. 4 van de 6 personeelsleden zijn Franstaligen. Bovendien worden de leidinggevende posities - directeur en adjunct - ook allebei bekleed door Franstaligen. Elke taalrol heeft wel haar eigen ombudsman. Kamerlid De Coninck vindt het vanzelfsprekend dat de ombudsdienst - als die neutraliteit wil uitstralen - minstens een taalevenwicht heeft in haar personeelsbestand.

Tot slot van rekening doet de ombudsman - Phillipe Touwaide - nu ook ongelukkige uitspraken. In een reactie op RTBF laat hij zijn ontevredenheid blijken over een gerechtelijke uitspraak waarbij de Noordrand haar slag thuishaalde. De federale regering gaat niet in beroep tegen die uitspraak en dat trekt de ombudsman in twijfel. “Daarmee doet hij regelrecht aan politiek en ondermijnt hij de beslissing van zijn eigen minister” aldus Kamerlid Bert Wollants.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is