Inez De Coninck: “Haal treinstations weg bij NMBS.”

Door Inez De Coninck op 6 november 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, NMBS
Station Antwerpen-Centraal

“Met één speler die zowel de stations als de spoorwegen beheert, maak je de structuur veel eenvoudiger.” Kamerlid Inez De Coninck pleit voor de overdracht van alle treinstations en aanverwante infrastructuur naar Infrabel. Momenteel zijn ze eigendom van de NMBS. Met de overdracht wil Kamerlid De Coninck de structuur vereenvoudigen en het monopolie van de NMBS doorbreken.

Eerlijke concurrentie

In 2023 wordt het personenvervoer per spoor vrijgemaakt. Nieuwe spoorwegoperatoren moeten dan gebruik kunnen maken van de treinstations. “Zal de NMBS zomaar toelaten dat andere spoorwegoperatoren haar gaan beconcurreren in haar eigen stations? Bovendien genereren stations een hoop inkomsten uit de verhuur van winkelpanden en reclameborden. Inkomsten die de NMBS vervolgens kan gebruiken om aan marktvervalsing te doen. Daarnaast kan de NMBS dan via allerlei procedures en strenge gebruiksregels de nieuwe spoorwegoperatoren afschrikken. Een soort Belgische ‘IJzeren Rijn’ die de concurrentie kan bemoeilijken”, vertelt Inez De Coninck.

Onafhankelijke speler

Daarom heeft ze een resolutie klaar die de stations, stopplaatsen en de aanverwante infrastructuur in handen legt van infrastructuurbeheerder Infrabel. “Door de stations over te dragen naar Infrabel willen we verhinderen dat de NMBS haar monopolie kan handhaven. Infrabel kan optreden als onafhankelijke speler en het volledige patrimonium beheren. Ook de budgetten die de federale overheid jaarlijks investeert in de bouw, renovatie en onderhoud van stations willen we overdragen aan de infrastructuurbeheerder”, besluit Inez De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is