Geen blanco cheque voor spoorvakbonden

Door Inez De Coninck op 10 oktober 2017, over deze onderwerpen: Het middenveld, Sociaal overleg, Mobiliteit, Openbaar vervoer, NMBS
genoeg_gestaakt

Pervers en niet meer van deze tijd. Zo benoemt Kamerlid Inez De Coninck de 10 miljoen euro die de drie spoorbonden samen elk jaar ontvangen. Nu een socialistische vakbondsactie het openbaar vervoer nog maar eens zwaar in de war stuurt, spreekt zij klare taal: “Het kan niet dat de vakbonden een blanco cheque krijgen. Zij ontvangen meer overheidsgeld dan ze nodig hebben."

“De hoge dotatie was een middel om de sociale vrede te bewaren”, zegt De Coninck. "Maar daar is vandaag weinig van te merken." Zij herhaalt daarom haar oproep voor een transparante regeling, met een lagere, realistischere dotatie. De andere regeringspartijen staan open voor een discussie over de financiering van de vakbonden, maar schuiven gesprekken voorlopig op de lange baan.

De N-VA vraagt een hervorming van het systeem, op basis van het effectief aantal aangesloten vakbondsleden. Daar wringt momenteel nog het schoentje, want de vakbond houdt het aantal gesyndiceerden hardnekkig geheim. De dotatie wordt daarom momenteel berekend op basis van het totaal aantal spoorwerknemers, ongeveer 32.000 man. Dat komt neer op 125 euro per personeelslid.

De socialistische vakbond neemt de grootste hap uit de 10 miljoen euro. De helft van het bedrag dient om vrijgestelde vrijgestelde personeelsleden te betalen. Met het overige geld financiert de vakbond de syndicale premies en vormingen voor hun leden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is