Elektrische laadpalen op 4700 private parkings tegen 2025

Door Inez De Coninck op 3 augustus 2021
Laadpaal

Parkings met meer dan 20 plaatsen die niet voor wonen bestemd zijn moeten tegen 2025 minstens twee elektrische laadpalen voorzien. Met deze nieuwe regelgeving wil Vlaanderen het aantal oplaadpunten voor elektrische wagens fors doen toenemen zodat er voldoende laadinfrastructuur is voor wie elektrisch rijdt. Om betrokken eigenaars te informeren zal in samenwerking met de sectorfederaties een sensibiliseringscampagne worden gevoerd. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA) aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Alle niet voor bewoning bestemde gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen moeten tegen 1 januari 2025 uitgerust zijn met minstens twee oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Dat wil zeggen dat quasi elke parking van een grote handelszaak of een bedrijf met veel werknemers of bezoekers tegen 1 januari 2025 over minstens twee laadpalen moet beschikken. Indien de verantwoordelijke de laadpalen niet voorziet, kan deze een boete krijgen.

“Maar dat willen we natuurlijk vermijden. Daarom zal Vlaanderen in samenwerking met de sectorfederaties een sensibiliseringscampagne voeren om bedrijven van deze nieuwe regelgeving bewust te maken”, zegt Vlaams Parlementslid Inez De Coninck.

Sinds 1 januari 2018 zijn 4700 projecten die onder deze nieuwe regelgeving vallen, vergund. Bedrijven zijn vrij om te kiezen of ze hun laadpalen en parkings voor het publiek toegankelijk maken of niet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is