Eerste minimale dienstverlening tijdens spoorstaking is succes

Door Inez De Coninck op 29 juni 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar vervoer, NMBS
NMBS-trein

De eerste minimale dienstverlening tijdens een spoorstaking verloopt goed. Wie wilde staken, heeft dat mogen doen. Met de werkwilligen is een dienstverlening opgemaakt. Er werd meer dan een dag op voorhand gecommuniceerd over welke treinen er zouden rijden. Kamerlid Inez De Coninck reageert alvast voorzichtig tevreden. Ze wil alle werkwillige personeelsleden bedanken omdat ze ervoor kozen niet te staken. 

Vlot treinverkeer

“Voor de eerste keer werd de minimale dienstverlening toegepast bij een treinstaking. Met de werkwilligen werd een dienstverlening opgemaakt waarin minstens één op drie treinen toch rijdt. Dat was duidelijk een zeer voorzichtige inschatting van de NMBS. In de praktijk lijkt het treinverkeer vrij vlot te verlopen. Bovendien wordt het stakingsrecht gerespecteerd. Niemand werd opgevorderd. Iedereen die wilde staken, heeft dat ook mogen doen. Daarnaast wist de reiziger 24 uur op voorhand welke treinen wel en welke treinen niet zouden rijden”, zegt Kamerlid Inez De Coninck, die in 2015 een wetsvoorstel indiende om een minimale dienstverlening in te voeren tijdens spoorstakingen. 

Evaluatie

Na deze eerste test zal er een evaluatie volgen om de minimale dienstverlening bij een volgende staking nog beter te organiseren. “Deze eerste test toont aan dat de aanpak werkt. Tot gisteren verkondigden de PS en andere linkse partijen dat het chaos zou worden, dat de minimale dienstverlening niet zou werken en dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Vandaag blijkt het treinverkeer vrij vlot te verlopen. “Alle paniekreacties van links blijken dus onterecht”, aldus Inez De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is