Bruggen in slechte staat in Vlaams-Brabant worden aangepakt

Door Inez De Coninck op 1 oktober 2021
Brug

Naar aanleiding van de verontrustende berichtgeving over de staat van bruggen, tunnels en andere bouwwerken in Vlaanderen heeft Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA) de minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) gevraagd naar de situatie van de inspecties en herstellingen voor bouwwerken in Vlaams-Brabant.

“Het is belangrijk dat de staat van de bruggen in onze regio goed worden opgevolgd en indien nodig ook wordt aangepakt.”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA),

Uit het antwoord van de minister blijkt dat ieder bouwwerk afhankelijk van de toestand om de 3, 4 of 5 jaar wordt geïnspecteerd. Enkel dit jaar staan er 121 inspecties op het programma. Op basis hiervan wordt beslist of de frequentie van de inspecties moet toenemen of onderhoud nodig is. Jaarlijks wordt 2.5 miljoen euro voorzien voor structureel onderhoud aan bouwwerken in Vlaams-Brabant. Wanneer er reeds werken in een regio zijn gepland kunnen onderhoudswerken naar voor geschoven worden om de overlast te beperken. 

In Vlaams-Brabant zijn er in totaal 383 kunstwerken. Vier van deze werken moeten vernieuwd worden. In Zaventem worden op dit moment twee bruggen ter hoogte van de Henneaulaan hernieuwd. De komende jaren wordt de brug Drassop over de Ring rond Brussel in Halle en de brug over de Bredestraat in Overijse afgebroken en opnieuw gebouwd.

Vier andere bruggen in Vlaams-Brabant komen in aanmerking om doormiddel van een publiek-private samenwerking te worden vernieuwd. Onder andere de Terelststraat in Affligem en Viaduct RV13/Viaduct A7 in Halle.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is