Treinreizigers klagen over vallende bladeren

Door Inez De Coninck op 26 november 2015, over deze onderwerpen: Parlementair werk, Spoorwegen

ASSE - Treinreizigers morren over vertragingen op spoorlijn 60 (Brussel-Dendermonde) die veroorzaakt worden door adhesieproblemen. Inez De Coninck (N-VA) stelde er recent een parlementaire vraag over gericht aan de federale minister van mobiliteit. Wij gingen al eens ten rade bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Inez De Coninck (N-VA) stelde aan bij de federale minister van mobiliteit een parlementaire vraag over de adhesieproblemen op spoorlijn 60 (Brussel-Dendermonde). "Reizigers melden dat er al enkele weken ernstige storingen voorkomen. Het probleem situeert zich bij de hevige bladval ter hoogte van Zellik", klinkt het. "Er is een gedeelte spoorlijn opwaarts waar er zich door de hevige bladval adhesieproblemen voordoen. De sporen zijn met andere woorden te glad om erover te rijden. Voornamelijk de oudere, minder krachtige treinen ervaren op dat stuk problemen, waardoor ze de nieuwere toestellen ophouden. Het gevolg is hinder op de hele spoorlijn. Dit is een structureel probleem dat een structurele oplossing vereist."

De Coninck wil van de minister meer toelichting over het probleem en vraagt zich af hoe de NMBS of Infrabel het probleem willen verhelen. Daarnaast stelt ze de vraag wanneer de reizigers zich aan een structurele oplossing mogen verwachten. Als slot vraagt De Coninck aan de minister waar zich op het Belgische spoorwegnet vergelijkbare problemen voordoen.

"Klein percentage"

Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel zijn er de voorbije maand zes voorvallen van adhesie-problemen vastgesteld in Zellik en Asse. Hierdoor waren er dus ook nog bijkomende gevolgsvertragingen voor een deel andere treinen omdat die daardoor moesten wachten.

"De adhesieproblemen zorgen natuurlijk voor wat hinder en vertragingen bij de reizigers", geeft Frédéric Petit van Infrabel toe. "Maar je moet weten dat er wekelijks ongeveer 600 treinen op deze spoorlijn passeren ofwel ongeveer 2.500 treinen per maand. De zes voorvallen vertegenwoordigen dus een héél klein percentage."

Extra inspanningen

Infrabel ging onlangs in 'Winter- en hersftmodus' waarbij extra inspanning genomen worden om de veiligheid van de reizigers te garanderen en de hinder door de mogelijk barre weersomstandigheden te beperken. Dat gaat van het reinigen van overblijfselen van dode bladeren op de sporen, gerichte inspecties en het ontijzelen van de  bovenleiding.

"Wat de spoorlijn 60 betreft kunnen we geen speciale reinigingstrein inzetten omdat er daar in oktober en november ‘s nachts spoorvernieuwingswerken plaatsvinden tussen Jette en Dendermonde. We bekijken echter met NMBS wat er mogelijk is aan eventuele maatregelen op de lijn 60", aldus Petit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is