Strengere regels voor sponsoring aan politici op komst

Door Inez De Coninck op 20 februari 2018, over deze onderwerpen: Parlementair werk

Brussel – De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft het wetsvoorstel over strengere regels voor sponsoring aan politici goedgekeurd. Daarin komt er een plafond op de bedragen die ondernemingen mogen sponsoren aan politieke partijen en individuele politici. Kamerlid De Coninck (N-VA) – die het wetsvoorstel indiende – reageert tevreden.

Sponsoring

Ondernemingen zullen voortaan niet langer onbeperkt politieke partijen en individuele politici mogen sponsoren. Het wetsvoorstel van Inez De Coninck (N-VA) daarover werd met een brede meerderheid goedgekeurd in de Kamercommissie. Daarin komt er een plafond per sponsor en per sponsoring.

Zo zullen ondernemingen nog maximaal 2000 euro per jaar mogen sponsoren. Politieke partijen en politici mogen per sponsor nog maximaal 500 euro aanvaarden. Giften door ondernemingen aan politieke partijen waren al verboden.

Verkiezingen 2019

De regels komen er in nasleep van de zaak Versnick, waarbij de Oost-Vlaamse gedeputeerde grote sponsorbedragen ontving voor een diner. De sponsors werden daarvoor vermeld in z’n speech. “Zo voorkom je mogelijke omkoping, beïnvloeding of corruptie”. Het voorstel komt uit de werkgroep politieke partijen en moet helpen op het vertrouwen in de politiek te verbeteren.

Nu moet het voltallig parlement zich er nog over uitspreken, maar de brede meerderheid in de Kamercommissie stemt Kamerlid Inez De Coninck hoopvol. De strengere regelgeving zou van start gaan op 1 januari volgend jaar. “De verkiezingscampagne van 2019 zou dus onder de strengere regels vallen” aldus het Kamerlid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is