Steeds meer open ruimte dankzij bouwshift

Door Inez De Coninck op 23 juni 2022, over deze onderwerpen: Infrastructuur en openbare werken, Leefmilieu
Inez De Coninck

Sinds 2020 komt steeds meer open ruimte vrij als gevolg van de bouwshift. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Inez De Coninck opvroeg bij minister Zuhal Demir. “We zien een stevige kentering in de cijfers. Dit is een belangrijke evolutie die aantoont dat de bouwshift is ingezet en een groot draagvlak geniet bij de bevolking. Ook lokale besturen voelen dit aan en voeren een beleid dat inzet op openruimte”, aldus De Coninck. 

Met de bouwshift wil Vlaanderen de resterende open ruimte behouden, beschermen en uitbreiden. “De gegevens die ik opgevraagd heb bij bevoegd minister Zuhal Demir tonen alvast aan dat Vlaanderen haar verantwoordelijkheid opneemt. De voorbije tien jaar heeft Vlaanderen wel open ruimte gevrijwaard. Nu is ook bij de lokale besturen een positieve tendens te zien. Steeds meer initiatieven van provincies, steden en gemeenten zorgen ervoor dat harde bestemmingen, zoals woon- of industriegebied, naar open ruimte worden omgezet. Die ruimte wordt dan voorbehouden voor landbouw, natuur, bos en water”, aldus De Coninck.

Moedige keuzes

"Vlaanderen is een kleine regio met veel bebouwing. Maar we hebben ook prachtige natuur, mooie vergezichten en open landschappen die we maximaal moeten vrijwaren en waar mogelijk nog uitbreiden. Met de bouwshift hebben we de krijtlijnen daarvoor uitgetekend. Het doet me plezier om vast te stellen dat de lokale besturen ook moedige keuzes durven maken om onze openruimte te behouden”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is