NMBS werkt aan een antiterrorismeplan

Door Inez De Coninck op 14 december 2017, over deze onderwerpen: Parlementair werk

Brussel – Binnen de spoorwegen wordt er werk gemaakt van een antiterrorismeplan. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Inez De Coninck (N-VA). De veiligheidsagenten van Securail hebben een echte opleiding over terrorisme gekregen. Het personeel krijgt opleidingen aangepast aan hun functie.

Antiterrorismeplan

Tijdens de aanslag in Brussel-Centraal bleek dat het treinpersoneel niet altijd weet hoe te reageren op een terreurdaad. Daar kwam her en der kritiek op. De NMBS laat nu weten dat ze de laatste hand legt aan haar antiterrorismeplan. De inhoud ervan blijft grotendeels vertrouwelijk om voor de hand liggende redenen.

Toch somt de NMBS enkele zaken op. Zo werd het Interne nood- en interventieplan van NMBS gewijzigd in overleg met Infrabel om een specifiek deel over terrorisme op te nemen. Er werden ook al instructies verspreid over hoe te reageren op achtergelaten bagage of verdachte pakketten die opgemerkt worden in de treinen en stations.

Personeel opleiden

Zo komen er opleidingen voor het personeel. De agenten van Securail hebben al een echte opleiding over terrorisme gekregen. Maar ook andere medewerkers krijgen voortaan een opleiding – zoals bv. het perronpersoneel –  aangepast aan hun functie. “Het doel moet zijn dat het personeel goed weet hoe te reageren in geval er zich een aanslag voordoet” aldus Kamerlid Inez De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is