NMBS-personeel staakte 32.106 dagen in 2014

Door Inez De Coninck op 21 september 2015, over deze onderwerpen: Parlementair werk, Spoorwegen

Brussel – Het voltallige personeel van de NMBS-groep heeft 32.106 dagen gestaakt in 2014. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Inez De Coninck (N-VA). De grootste staking was die van 15 december, waar in totaal  9.534 personeelsleden aan deelnamen. Ondanks het protocol tegen wilde stakingen, waren er vorig jaar niet minder dan 8 wilde stakingen. Het ACOD spoor  staakte het vaakst.

Stakingscijfers

De spoorwegen staan erom bekend ijverige stakers te zijn. Nu zijn er ook cijfers van. Uit een schriftelijke vraag van Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) blijkt dat het voltallige NMBS-personeel niet minder dan 32.106 dagen heeft gestaakt. Dat is bijna 1 dag per personeelslid. De socialistische vakbond is de stakingskampioen: Het ACOD spoor staakte 10 dagen tegenover 8 keer bij het ACV Transcom en 5 keer bij het liberale VSOA. 

Loon ingetrokken

In totaal werd er vorig jaar op 18 dagen ergens bij de spoorwegen gestaakt. De grootste spoorstaking vorig jaar was die van 15 december. Aan die staking namen niet minder dan 9534 personeelsleden van de spoorwegen deel. In 2014 was bijna 50 procent van het aantal geschrapte treinen te wijten aan sociale acties[1]. Opvallend: Ondanks het protocolakkoord tegen wilde stakingen dat ondertekend werd door de spoorvakbonden, vonden er vorig jaar 8 wilde stakingen plaats. Het loon of de wedde van het stakend personeel werd ingetrokken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is