N-VA wil gegarandeerde dienstverlening bij spoorstaking: “In de spits moeten 6 op de 10 treinen rijden”

Door Inez De Coninck op 9 oktober 2015, over deze onderwerpen: NMBS, Infografieken

“Treinstakingen kosten onze maatschappij handenvol geld. Ze veroorzaken enorme frustraties bij de reizigers. Maar vooral: ze lossen zelden of nooit iets op”, stelt Kamerlid Inez De Coninck vast. Daarom diende zij een wetsvoorstel in voor een gegarandeerde dienstverlening bij de NMBS. “Als er een staking plaatsvindt bij de spoorwegen, moet tijdens de spits toch zestig procent van de treinen rijden”, staat daarin te lezen. “Daarbuiten en in het weekend volstaat veertig procent.”

Deze federale regering had de NMBS en de vakbonden nog tot het eind van dit jaar gegeven om een voorstel voor een minimale dienstverlening uit te werken. Maar daar wil De Coninck niet langer op wachten. "De redelijkheid is bij de vakbonden ver te zoeken. Het sociaal overleg blijft daardoor dode letter", betreurt zij. "Maar we hebben geen tijd te verliezen gezien de vele stakingen, ook vandaag weer.”

Tijd voor échte sociale actie

“Het is stilaan welletjes geweest”, vindt De Coninck. “Vorig jaar waren niet minder dan één op de twee afgeschafte treinen te wijten aan sociale acties en telde ik in totaal tien aangekondigde stakingen. Het is tijd om iets te ondernemen.”

Deel onderstaande grafiek als je het met Inez De Coninck eens bent.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is