N-VA stelt voor om gebruik van geluidsbegrenzers te onderzoeken

Door Inez De Coninck op 20 januari 2020
Inez De Coninck

Uit recent onderzoek van onder meer de Universiteit Gent bleek dat bij driekwart van de muziekevenementen de geluidsnorm overschreden wordt waardoor mogelijks gehoorschade opgelopen kan worden. Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA) was onthutst door die cijfers: “Het naleven van geluidsnormen is essentieel voor onze gezondheid, zeker van de jongeren”. Zij stelt het gebruik van geluidsbegrenzers voor en legde dat voorstel voor aan Minister van Omgeving Zuhal Demir. Die wil het voorstel bestuderen, zei ze in de commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement.

Bijna 7 jaar geleden ging in Vlaanderen nieuwe geluidsnormen van kracht. Deze zorgen ervoor dat het geluidsniveau op muziekevenementen begrensd is. Deze maatregel is van belang om gehoorschade bij de bezoekers te voorkomen. Uit recent onderzoek van de Universiteit Gent in samenwerking met gezondheidsfonds CM blijkt dat op driekwart van de muziekevenementen die geluidsnorm overschreden wordt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA): “Er zijn in het verleden al heel wat sensibiliseringscampagnes geweest om het gebruik van oordoppen aan te moedigen en vaak zijn evenementen verplicht om oordoppen gratis aan te bieden. Dat is positief, maar oordopjes bij de toehoorder is maar één deel van het verhaal. Het probleem wordt best rechtstreeks aan de bron aangepakt door ervoor te zorgen dat de geluidsnormen nageleefd worden.”

Heel wat organisatoren van muziekevenementen kennen de regelgeving en de geluidsnormen onvoldoende. Bij een overtreding volgt een boete of intrekking van een vergunning, maar dan is het eigenlijk al te laat. “Daarom pleit ik voor het gebruik van geluidsbegrenzers. Een geluidsbegrenzer meet het volumeniveau en wanneer deze de geluidsnorm overschrijdt past hij automatisch het volume aan. Zo een toestel is zeer betaalbaar en wordt al gebruikt door verschillende concertzalen, dj’s en artiesten. Het wordt dan simpelweg onmogelijk om  – bewust of onbewust – de geluidsnormen te overschrijden. Dat de minister dit wil onderzoeken kan ik enkel toejuichen”, aldus De Coninck

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is