Minister Demir gaat Wallonië ondervragen over geplande windmolens vlakbij Vlaamse grens

Door Inez De Coninck op 27 oktober 2020, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid, Leefmilieu
windmolen

Electrabel wil vijf windturbines inplanten in Dalhem in de provincie Luik, op enkele meters van de grens met het Limburgse Voeren. Het Waalse Gewest heeft tot nog toe nagelaten om Vlaanderen hierover te consulteren, zoals de samenwerkingsakkoorden voorschrijven.

“Het is niet de eerste keer dat Wallonië die afspraak niet naleeft”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Inez De Coninck (N-VA). Op haar vraag zal Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het probleem aankaarten bij Wallonië.

Wallonië komt samenwerkingsakkoord niet na

Electrabel heeft het plan opgevat om vijf windturbines te plaatsen in Dalhem in de provincie Luik, op enkele meters van de Vlaamse grens en de gemeente Voeren. Volgens het samenwerkingsakkoord van 4 juli 1994 tussen de verschillende gewesten dient het Waalse Gewest hierover het Vlaamse te consulteren. Dat is niet gebeurd.

Niet de eerste keer

Op een vraag van Inez de Coninck antwoordde minister Demir dat het niet de eerste keer is dat Wallonië dit samenwerkingsakkoord niet naleeft. Demir zal het probleem daarom aankaarten bij haar Waalse collega Céline Tellier (Ecolo) op de interministeriële conferentie Leefmilieu, waarop de ministers van Leefmilieu uit de verschillende gewesten samenkomen.

Vlaanderen kan zichzelf enkel beschermen tegen projecten met grensoverschrijdende effecten als het hierover correct geïnformeerd wordt door de betrokken buurgewesten. Enkel dan kunnen de milieueffectrapporten door de diensten gescreend worden op grensoverschrijdende effecten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is