Inez De Coninck: “Breng het mobiliteitsbeleid volledig naar de deelstaten.”

Door Inez De Coninck op 4 januari 2019, over deze onderwerpen: Zesde staatshervorming, Lokale overheid, Mobiliteit
Man rijdt auto

“Schaf het federale mobiliteitsbeleid af en breng de resterende verkeersbevoegdheden over naar de gewesten.” Kamerlid Inez De Coninck ziet geen heil in het zogenaamde “observatorium voor de mobiliteit” dat de federale minister van Mobiliteit wil om het mobiliteitskluwen in dit land te ontwarren. “In de praktijk betekent dat een extra overheidsagentschap waar het werk van andere mobiliteitsadministraties nog eens wordt overgedaan”, zegt Kamerlid De Coninck.

Nul federale efficiëntie

Inez De Coninck past voor wat ze noemt meer ambtenarij, meer instellingen, meer rondetafels, meer bureaucratie en nog meer verwarring over wie bevoegd is voor wat. “Dit plan omvat zowat alles wat ons mobiliteitsbeleid nog ingewikkelder en inefficiënter te maken. Efficiëntie nul dus.”

Knopen doorhakken

De enige logische oplossing is een institutionele hervorming: homogene bevoegdheidspakketten op het niveau van de deelstaten. “Die voeren al dertig jaar de regie over het mobiliteitsbeleid en slagen er effectief in om grote knopen door te hakken, iets dat federaal al decennia niet meer lukt”, besluit Inez De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is