Hervorming ‘dotatiegerechtigde instellingen’ zal dode mus blijven

Door Inez De Coninck op 12 juni 2018, over deze onderwerpen: Lokaal werk, Nieuws uit Opwijk

Brussel - De commissie Comptabiliteit van de kamer besprak vandaag het rapport van het Rekenhof over de Dotatiegerechtigde instellingen. In dat Auditverslag had het Rekenhof een aantal zeer pertinente vragen gesteld: zijn er echt wel zo veel dotatiegerechtigde instellingen nodig? Moeten die allemaal wel een eigen statuut hebben, hun eigen werking en ondersteunende diensten? Moeten er echt zoveel politiek benoemde postjes zijn?

De vraag stellen is ze beantwoorden.  N-VA pleit er voor om de aanbevelingen van het rapport maximaal uit te voeren.  We moeten, zoals het hof aanbeveelt, deze wirwar van instellingen reorganiseren, met ondersteunende diensten die samengevoegd zijn, eengemaakte statuten, een modern personeelsbeleid, en een politieke bovenbouw die tot het minimum beperkt wordt.

De andere partijen wilden de wirwar aan instellingen behouden en de situatie blauw-blauw laten.  De Vlaamse partijen beperkten zich tot oppervlakkige uitlatingen zonder aan de kern te willen raken, ook Groen dat zo graag in de kijker loopt als witte ridder. De Franstalige partijen blonken weer uit in inertie en toonden geen enkele wil om iets te willen veranderen aan dit oubollig, kostelijk en inefficiënt kluwen.

“Het is hallucinant om te zien hoe volksvertegenwoordigers die zo graag roepen op de regering dat zij de zaken beter moeten aanpakken, muisstil blijven wanneer het gaat over zaken waarvoor zij zelf de verantwoordelijkheid dragen” concludeerde Inez De Coninck bij het buitenkomen van de commissie, “Hier gaat dus niet van komen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is