Beheerscontract NMBS: minister moet zelf timing opleggen

Door Inez De Coninck op 16 december 2016, over deze onderwerpen: NMBS

De beheerscontracten van de NMBS en Infrabel laten al lang op zich wachten. De vorige zijn al bijna een decennium oud. “Ondertussen is er veel veranderd, en dat moet zich vertalen in de nieuwe afspraken met beide spoorbedrijven”, zegt Kamerlid Inez De Coninck. Zij aanvaardt dan ook niet dat de bevoegde minister François Bellot (MR) de bal naar die bedrijven zelf doorschuift. “Er is al genoeg tijd verloren. De minister moet nu de teugels in handen nemen.”

De Coninck wil dat de federale minister van Mobiliteit meer duidelijkheid geeft over de timing van de beheerscontracten en beide spoorbedrijven zelf een timing oplegt. Hij is immers bevoegd als voogdijminister. “Nu laat hij te veel begaan en lijkt er niets vooruit te gaan. Daar moet verandering in komen”, vindt zij.

Kader voor meer autonomie

“De N-VA wil via de beheerscontracten beide spoorbedrijven meer autonomie geven in hun beleid, los van de politiek. Maar daarvoor is het kader van de beheerscontracten nodig. De spoorbedrijven moeten weten welke middelen ze krijgen, maar ook wat daarvoor van hen verwacht wordt. Dat blijft onduidelijk zolang de beheerscontracten in de schuif blijven liggen”, besluit De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is